söndag 25 april 2010

Resor: Volontärresa till Senegal



Vad:
Volontärer på barnhem i Dakar, Senegal
Hur: Genom Volontärresor
Kostnad: Priset för projektet var ca 12.ooo kr, sedan tillkommer avgifter för vaccinationer, flyg och fickpengar.

Tiden går snabbt men samtidigt känns det som igår som jag och Linnéa landade i Senegal och möttes av en hysterisk folkmassa utav taxichaufförer och försäljare som gick på en med all energi de hade - mitt i natten på Dakars flygplats. Resan blev en upplevelse för oss båda och vi kombinerade vårt volontärarbete med utflykter och äventyr. Det blev en resa som vi aldrig kommer att glömma!

Volontärarbetet: Vi arbetade på ett barnhem för barn mellan 0-1 år. Vissa av dem var helt nyfödda (vissa till och med för tidigt födda) så en del av barnen var så små att man knappt kände att man hade dem i famnen. Det var cirka 50 st barn på barnhemmet, varav två barn var lite äldre och handikappade. Vi lekte med barnen, gav dem medicin och mat. Vi lyckades lära ett av barnen att gå!:) Det var en fantastisk, men stundtals jobbig, upplevelse att få tillbringa dagarna på ett barnhem fullt av små, små underbara barn.

Boende: Vi bodde hos en senegalesisk familj som verkligen tog oss till sig - de ville t.o.m. gifta bort Linnéa till grannkillen!:) I priset ingick både mat och boende, vilket innebar att det alltid var en upplevelse att gå ner för trappan för att äta middag. Oftast serverades det fisk och ris men det hände att vi verkligen överraskades av diverse olika maträtter. Vi hade det otroligt bra hos vår senegalesiska familj! Vår värdpappa sa att vi blivit som hans döttrar när vi skulle resa hem. Nedan ser ni en bild på våra värdföräldrar:
Jag klipper mig hos en frisör i vårt område. 2 kr kostade det...

Övrigt: Vi gjorde ett flertal utflykter under vår vistelse. Senegal kallas "Guldkusten" och där kryllar det av fina stränder och vackra öar. Vi spenderade inte mycket pengar under vår 5-6 veckors vistelse. Människorna är sociala, trevliga och hjälpsamma men samtidigt är det många som bara vill bli din vän för att de hoppas på att få komma till Europa. En vanlig uppfattning är att man tas för jätterik för att man kommer från Västeuropa.

Tips:

  • Sök stipendium i tid (vårt stipendium från Folke Bernadottes minnesfond täckte våra flygbiljetter)
  • Ha ett öppet sinne och ta kulturkrockar med ett leende.
  • Åk med någon som du har roligt med - livet i ett främmande land blir alltid mycket roligare om man kan skratta åt olikheter och överraskningar!
  • Passa på att göra många utflykter och se så mycket som möjligt av landet. Umgås inte bara med andra volontärer utan lär känna lokalbefolkningen.

2 kommentarer:

  1. Verkligen en inspirerande och bra inlägg. Det där lilla barnet kan gå tack vare er, ni har gett det en gåva för livet och inget kan jämföras med det. Tycker ni ska vara stolta över er själva för jag är säker på att era nära och kära är det!

    SvaraRadera