onsdag 14 april 2010

En ovanlig weekend

Levande hemkommen från SLOVAKIEN och dess skräckhistorieinspirerande huvudstad tänkte jag plita ner en liten rapport. Till att börja med vill jag upplysa alla er som sett hostelfilmerna om att hostel i Bratislava är OFARLIGA. Till och med hyfsat trevliga. Sex svenska tjejer och en bäver (vår maskot) möttes av en glad slovak som visade oss till ett stort, rött rum och gav oss sex starka välkomstshots. Efter denna ultimata start på en helg i östeuropeisk anda kände vi att ett besök på den rekommenderade puben ”Slovak Pub” passade bra. Som sällskap och guide hade vi med oss tre slovakiska killar vi lärt känna i Växjö där de gjorde utlandstermin, skönt och intressant med lite lokalbefolkning!

På Slovak Pub blev vi serverade slovakisk vitlökssoppa i en skål gjord av bröd; man skulle alltså äta upp både innehållet och det som höll ihop innehållet. Några av oss konstaterade att det var bland det godaste vi ätit och verkligen något jag tänker prova att göra hemma! Efter det fick vi haluschki (ganska möjligt att detta inte är den korrekta stavningen) vilket var dumplings i ostsås med bacon på toppen. Inte lika imponerande men mätta blev vi.

En bra anledning att åka till Bratislava är den billiga maten. Och den ännu billigare ölen.Vår första middag bestående av två rätter och två öl betalade vi 80 kr var för, och så fortsatte det under hela vistelsen– VÄRT! Taggad som man blir, bad vi våra guider att visa oss en klubb så vi blev lotsade till en sådan som låg UNDER ett slott, bokstavligt talat inuti ett berg. Live scen, knasigt folk och freaky stämning; awesome om du frågar mig.

Efter en del reflekterande och en minitur på stan insåg vi att Bratislava inte är så ruskigt stort och fyllt av sevärdheter (gamla stan, ett slott och ett fantastiskt monument) så vi bestämde oss för en dag i Wien istället. Ett bra beslut visade det sig då Wien var en helt underbar stad att strosa omkring och kändes som en rejäl kontrast till den slovakiska motsvarigheten. Med solen glatt skinandes tog vi tåget över gränsen och vandrade sedan runt bland vackra byggnader, statyer och operor och avslutade dagen på ett mysigt café med en väl behövd kaffe och en stor bit sachertårta, mums. Att vi sedan höll på att missa tåget ”hem” och blev tvungna att tjuvåka österrikisk spårvagn kanske inte var lika coolt, men vad gör man inte för lite äventyr.

Säga vad man vill om Bratislava och resten av Östeuropa men jag gillar det. Slitet men med en positiv attityd gör att det passar in på mig. Ser fram emot att få se mer av det i framtiden, en tågluff nästa?

/ Linnéa

















1 kommentar:

  1. Hej på er!

    Vilken rolig idé till blogg ni har. Ska bli spännande att följa vad ni skriver :)

    Tummen upp från Tessan ;)

    SvaraRadera